Een plaatsbeschrijving laten opmaken door een deskundige

Huren of Verhuren? Dan hebt u een plaatsbeschrijvingen nodig.

Een plaatsbeschrijving vermeld de schriftelijke vaststelling van de staat waarin de woning of appartement zich bevindt.

Voor verhuur is het sinds 18 mei 2007 verplicht om een tegensprekelijke, omstandige plaatsbeschrijving op te maken bij de aanvang van de huur.

Plaatsbeschrijving bij aanvang en einde huur

De wet stelt dat elke huurder en verhuurder bij aanvang of einde van het huurcontract een plaatsbeschrijving moet opmaken. Een huurder is namelijk verplicht het pand of de huurwoning in dezelfde staat als bij aanvang te verlaten.

Om hierover discussies en misverstanden te vermijden is dit document uitermate belangrijk.

meer info hierover: https://www.vlaanderen.be/woninghuurovereenkomst-sluiten

 

huurt of verhuurt u een studentenkamer? Ook dan is er een plaatsbeschrijving nodig. 

Meer info hierover: https://www.vlaanderen.be/studentenhuurovereenkomsten 

 

Voorwaarden voor een geldige plaatsbeschrijving:

  • Een plaatsbeschrijving is tegenstelbaar: huurder én verhuurder zijn akkoord met de inhoud van het verslag.
  • Een plaatsbeschrijving is omstandig: de beschrijving is voldoende gedetailleerd en beschrijft de feitelijke toestand van het pand.
  • Het document wordt opgemaakt VOOR het intreden van de huurder of binnen de eerste maand van bewoning. Idealiter is het onroerend goed leeg op het moment van de expertise.
  • Bij het einde van de huurovereenkomst wordt de uittredende plaatsbeschrijving opgamaakt tussen de datum dat de huurder de meubels verwijdert en de einddatum van de huurovereenkomst, waarbij de huurder het recht heeft om de gehuurde ruimtes te betrekken tot de laatste dag.
  • Hoe registeren?
    Voor de woninghuurovereenkomsten is de registratie van de plaatsbeschrijving verplicht en wordt ze als bijlage gevoegd bij de huurovereenkomst. Deze registratie dient binnen de 2 maanden te gebeuren. 

 

Onze werkwijze 

Onze expert maakt foto’s en noteert alle vaststellingen. Vervolgens wordt alles uitgetypt in een overzichtelijk verslag, u zal dit verslag binnen de 5 werkdagen via mail ontvangen.

Wij kunnen ook werken met mandaat voor intredende plaatsbeschrijvingen. Hierbij werken wij steeds met een tegenstelbaarheidstermijn waarin partijen hun eventuele opmerkingen kunnen formuleren, daarna wordt een verslag definitief en kan dit geregistreerd worden.

Wij werken volledig digitaal, maar een schriftelijk exemplaar kan uiteraard nog steeds, vraag dit gerust na.

 

Plaatsbeschrijving bij werken 

 

Een plaatsbeschrijving voor aanvang van (bouw)werken wordt meestal opgesteld in opdracht van de bouwheer of aannemer.

Het doel van deze plaatsbeschrijving is aantonen dat schade aan de beschreven woning al dan niet ten gevolge is van de werken, die in de naastgelegen woning zullen plaatsvinden.

Het grote voordeel? Je vermijdt discussies met je buren en de overheid over eventuele schade die is veroorzaakt door de bouwwerken, bijv. scheuren, verzakkingen, waterinfiltratie, …

 

Een plaatsbeschrijving na bouwwerken wordt opgemaakt na voltooiing van de bouwwerken en dient als vergelijking met de plaatsbeschrijving voor aanvang werken.

Plaatsbeschrijving bij verkoop 

 

Tussen het tekenen van de verkoopovereenkomst en de notariële akte verloopt vaak heel wat tijd (ongeveer 4 maanden). In deze periode kan de woning leeg staan of bewoond worden door een huurder of de verkoper zelf.

Er kan dus schade ontstaan.  Denk hierbij niet alleen aan normale gebruiksschade, maar ook aan schade door gebrek aan onderhoud. Of misschien verdwijnen er in die maanden voorwerpen of worden materialen vervangen. Denk aan een oven of douchekraan die plots goedkopere toestellen blijken te zijn.

Maar ook in lege panden kan schade ontstaan in de periode tussen de verkoopovereenkomst en de akte. Denk aan stormschade, waterleidingen die stuk vriezen, …

Om misverstanden tussen beide partijen te vermijden kan hiervoor dus een plaatsbeschrijving bij verkoop opgemaakt worden.